Tips om te leren werken met digitale zorg

Tips om te leren werken met digitale zorg

06 maart 2024  

Digitale zorg, ook wel e-health, kan u ondersteunen bij uw gezondheid. Bijvoorbeeld een belafspraak met uw huisarts via uw laptop, tablet of mobiel. Of het online bestellen van een herhaalrecept en een digitale bloeddrukmeter voor zelfmetingen om zelf meer inzicht te krijgen in uw gezondheid. Maar ook digitale hulpmiddelen waardoor u langer thuis kunt wonen. Bekijk hieronder tips om te leren werken met digitale zorg.

Wat betekent digitale zorg voor jou?

Digitale zorg heeft veel voordelen, zowel voor de huisarts als voor u. Digitale zorg maakt uw zorg beter, makkelijker én slimmer:

  • U kunt steeds meer zelf regelen, krijgt meer controle over uw zorg en kunt actiever deelnemer in het zorgproces.
  • Het biedt de mogelijkheid zaken te regelen buiten kantooruren, wanneer het u uitkomt.
  • U hoeft de deur niet altijd uit om contact met uw huisarts te hebben.
  • Uw gegevens kunnen gedeeld worden met andere zorginstanties, zo hoeft niet steeds uw hele medische verleden opnieuw te vertellen.

Leren werken met digitale zorg 

Het contact met de huisarts of het ziekenhuis wordt steeds digitaler, maar het is niet altijd eenvoudig om een app of website te gebruiken. Wilt u (beter) leren werken met de digitale zorg? Lees hieronder onze tips hoe u ondersteuning kunt krijgen bij digitale zorg.

  • Digi hulplijn

Bel 0800-1508 (gratis) voor alle vragen over de computer, laptop, mobiel en tablet.

  • Moeite met lezen en schrijven?

Neem telefonisch contact op met Stichting Lezen & Schrijven via 0800-0234444 (gratis) of meld u aan om op uw eigen niveau en in uw eigen buurt te leren lezen, schrijven, rekenen en/of omgaan met computer of smartphone.

    Ga naar lezenenschrijven.nl

    • DigiVitaler

    DigiVitaler is een lesprogramma waar u kennis maakt met digitale zorg. Er zijn bijvoorbeeld lessen over Thuisarts.nl, Apotheek.nl, gezondheidsapps, het patiëntenportaal van de huisarts en over het videoconsult.

    Ga naar DigiVitaler

    • Het Informatiepunt

    Hier vindt u een overzicht van lokale cursussen en praktische hulp en ondersteuning rondom basisvaardigheden.

    Ga naar hetinformatiepunt.nl

    • Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

    Hier kunt u terecht voor alle vragen over de Digitale Overheid (DigiD, belastingen en toeslagen, werk of uitkering, AOW aanvragen, inburgering en nog veel meer). 

    Ga naar informatiepuntdigitaleoverheid.nl

    • Seniorweb

    Een website met heel veel informatie en tips voor het gebruik van de computer. 

    Ga naar seniorweb.nl

    • DigiTaalhuis

    Het DigiTaalhuis is een dienst van de Bibliotheek, voor iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal, computers en internet. U kunt zelf of samen oefenen, thuis of in de Bibliotheek.